Waarom zijn infraroodpanelen zo in opkomst?

Het grote voordeel van infraroodpanelen is dat ze heel snel warm worden en zijn daardoor bijzonder geschikt als bijverwarming. Hiermee kan je  een bepaalde plek gericht en voor een kortere tijd snel verwarmen. Om gehele ruimtes helemaal te verwarmen als hoofdverwarming, zijn ze nog meer geschikt als je huis zeer goed geïsoleerd is en dus weinig warmte verliest. De infraroodpanelen verwarmen (indirect) de meubels, vloer en wanden en daarmee indirect ook de lucht. In een huis met minder goede isolatie kost dit vanzelfsprekend meer energie.

 

1. Stralingswarmte van infraroodpanelen

Volgens Milieu Centraal zijn infraroodpanelen zeer geschikt voor bijverwarming. Omdat ze anders werken als de ‘gewone’ verwarming – waar we nu zo snel mogelijk vanaf willen – wordt de lucht in een ruimte opgewarmd. Dit noemen we convectieverwarming. Lucht opwarmen is een inefficiënte manier van verwarmen, omdat eerst de lucht wordt opgewarmd (kost energie) en daarna de mens en dier. Grosso mode kost het factor twee (65 Watt/m3)  meer aan energie dan infraroodpanelen (ca 30 Watt/m3).

Het principe van infraroodverwarming is dat infraroodpanelen stralingswarmte afgeeft naar een bepaalde plek in de kamer, zoals de zithoek of werktafel. Zit je in de stralingswarmte, dan ervaar je comfortabele warmte, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Ook hier is de vuistregel dat je de CV thermostaat ca 2 a 3 graden lager kan zetten en jouw (werk of zit) plek lokaal bij verwarmt met bijvoorbeeld een verplaatsbare infrarood panelen.

Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan ook al is de buitentemperatuur nog aan de lage kant. Maar als je bij het paneel wegloopt, is de warmte ook weg.  

Niet alle soorten elektrische verwarming is zuinig. Een infrarood paneel is dat wel (zie onder), maar een infrarood kachel en infrarood- of elektrische vloerverwarming is niet zuinig. Ook elektrische (convector) kachels zijn echte stroomvreters. Belangrijk om te realiseren!

 

1.1 Bijverwarming door infraroodpanelen

Infraroodpanelen worden heel snel warm en worden daarvoor veel gebruikt als bijverwarming op een bepaalde plek, voor een wat kortere tijd. Je moet er dus voor waken om alleen de bijverwarming aan te zetten (of aan te laten) als je in de ruimte aanwezig bent. Zorg er daarom voor dat de infraroodpanelen alleen aan staan als je de ruimte gebruikt. Bekijk de mogelijkheden voor een infraroodpaneel in de woonkamer of de legio mogelijkheden van infraroodverwarming in badkamer.

Wil je infraroodpanelen in een zeer goed geïsoleerde woning gebruiken als volledige hoofdverwarming? Dan kan, alleen dan adviseren wij  een speciale kamerthermostaat voor infrarood verwarming nodig om te zorgen dat je niet onnodig stroom verbruikt.

 

2. Hoe werken infraroodpanelen?

Infraroodpanelen voor bijverwarming stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus heel gericht, en dat is energiezuinig: alleen waar jij bent. Maar buiten het bereik (zo’n 3 meter) van de panelen is het natuurlijk minder warm. Om een grotere ruimte te verwarmen met infraroodpanelen zou je meerdere panelen tegelijk aan moeten zetten om zo een groter oppervlakte te verwarmen.

 

2.1 Infraroodpaneel heeft een groot stralingsoppervlakte

Zoals gezegd, infraroodpanelen werken op stroom.  De techniek is door de jaren doorontwikkeld en geeft stralingswarmte slimmer af dan vroeger. We kennen de ouderwetse elektrisch straalkacheltje van vroeger in de badkamer met een spiraal die roodgloeiend heet werd en veel stroom vrat.

Infraroodpanelen worden tussen de  60 en maximaal 200 graden. Ze hebben geen spiraal zoals de straalkachel, maar een vlakke grote plaat die warm wordt. Daardoor heb je een groter stralingsoppervlak aan de voorkant en een groter bereik om te verwarmen. Een populair infraroodpaneel is de Ecosun 700 Watt met wifi die je aan het plafond monteert.

De achterkant van het paneel is goed geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Met veel minder stroom krijg je meer straling dan bij de ouderwetse straalkachel. Vandaar dat infraroodverwarming zo in opkomst is.

 

2.2 Plafond is beste plek voor infraroodpanelen

Het duurt 10 tot 15 minuten voordat het paneel stralingswarmte begint af te geven. De warmteafgifte is het beste als een infraroodpaneel als het aan het plafond hangt. Er zit immers niks in de weg tussen jou en het paneel. De beste hoogte die wij adviseren is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Zie ons overzicht van infrarood plafond verwarming voor de vele mogelijkheden.

Bij een plafond hoogte van meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen, met montage of kabeldraadjes aan het plafond.

Op de werkkamer kun je hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat je benen en voeten ook warm worden, bekijk daarvoor ecosun infrarood paneel k serie voor plafond en wand.

 

3. Welke ruimtes en plek infraroodpanelen?

Er zijn vele plekken waar je infraroodpanelen kan gebruiken. Een overzicht:

Sinds kort is een infrarood paneel met LED verlichting. Je combineert twee duurzame technieken in een product. LED verlichting en infrarood verwarming.

Kortom, er zijn vele mogelijkheden en infraroodpanelen gaan veel gebruikt worden in Nederland. Belangrijk is om wel te letten op de relevante keurmerken, want er wordt een hoop rommel aangeboden. 

Zie ons energieadvies pagina voor de mogelijkheden!

Dit bericht is gepost in Wonen. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

ajax-loader